چسب لمینت بستهبندی انعطافپذیر
در این مقاله به معرفی چسب لمینت بسته بندی انعطاف پذیر میپردازیم. شاید در گذشته بسته بندی اهمیت چندانی نداشت اما امروزه محصولات مختلفی در سراسر جهان با شرایط مختلف دمایی جابجا میشوند. از همین رو شرایط مختلفی برای یک بسته بندی ایده آل ارائه شد تا بتواند در برابر گرما، سرما، ضربه و سایر عوامل آسیب پذیر یک مقاومت حداقلی از خود نشان دهد. یکی از ویژگیهای مهم در بسته بندی انعطاف پذیری است. معمولاً این نوع بسته بندیها، ساختار لایه ای دارند که با چسب لمینت پوشانده میشوند.
بستههای انعطاف پذیر
با گذشت زمان و افزایش نیاز محصول، تنوع بسته بندیها افزایش چشمگیری داشتهاند. بسته بندیهای انعطاف پذیز گزینه مناسبی برای انواع محصولات محسوب میشوند زیرا نسبت به بسته بندیهای مقوایی، فلزی یا انعطاف ناپذیر مقاومت و استحکام بیشتری دارند. همچنین از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند.
قرار دادن هر سطح روی سطح دیگری را لمینت میگویند. برای بسته بندیهای انعطاف پذیر از همین فرآیند کمک میگیرند و متناسب با محتویات بسته بندی بین لایه های سلفون یا فیلم بسته بندی انعطاف پذیر را با چسب لمینت غیرحلالی یا چسب لمینت حلالی لمینت می کنند. این نوع بسته بندی لایههای گوناگونی نظیر فویل آلومینیوم، متالایز، پلی استر، کاغذ و…. را در بر میگیرد.
چسب لمینت برای کدام بسته بندیها کاربرد دارد؟
چسب لمینت به صورت یک لایه روی انواع بسته بندیها اعم از مقوایی و پلاستیکی قرار میگیرد که باعث افزایش استحکام بسته بندی میشود. چسب لمینت در دو نوع با حلال و بدون حلال در بازار عرضه میشوند. چسبهای لمینت میتوانند جلد محصول را شفاف یا کدر کنند.
بسته بندی محصولات غذایی مانند پفک، چیپس، اسمارتیز، شکلات و موارد دیگر از ملموس ترین کاربردهای چسب لمینت به شمار میرود. چسب لمینت علاوه بر مواد غذایی در بسته بندی بسیاری از داروها یا محصولات از حساسیت زیادی برخوردارند، استفاده میشود.
انواع چسب لمینت بسته بندی انعطاف پذیر
کارایی بالا: چسبهای لمینتی که با کارایی بالا ساخته میشوند یکی از اهداف زیر را برای بسته بندی به دنبال دارند:
- مقاومت بالا در برابر حرارت و مواد شیمیایی
- پایداری حرارتی و مکانیکی
کارایی متوسط رو به بالا: این نوع چسب لمینت بسته بندی انعطاف پذیر برای ۲ کاربرد زیر ساخته میشوند:
- لمینت فیلم/ آلومینیوم و فیلم/ فیلم که برای بسته بندیهای حاوی محصولات گرم استفاده میشود.
- یکی دیگر از کاربرد چسبهای لمینت با کارایی متوسط رو به بالا هنگامی است که فیلمهای بسته بندی حاوی مقدار زیادی مواد افزودنی لیزر کننده باشد.
کارایی متوسط: کاربرد چسبهایی که کارایی متوسطی دارند، عبارتند از:
- لمینتهایی که شامل فیلمهای حاوی پلی استر متلایز یا آلومینیوم میشوند.
- لمینتهایی که از نفوذ هوا به داخل بسته بندی جلوگیری میکند.
کارایی استاندارد: نوع استاندارد چسب لمینت دارای مصارف زیادی است. نمونه ای از کاربرد چسب استاندارد در لمینتهایی با فیلم متالایز یا شفاف است.
دستگاه لمینت غیرحلالی و مزایای استفاده از چسب لمینت غیرحلالی «نامیتک» برای بستهبندی انعطافپذیر
آیا چسب لمینت ضرر دارد؟
در گذشته بسته بندیهای انعطاف پذیر با یک لایه به نام پلی اورتان پوشانده میشدند. پلی اورتان حاوی مونومرهای آزاد ایزوسیانات است و سمی محسوب میشود. خطر این مونومرها برای محصولات غذایی بیشتر است زیرا در هنگام برخورد با رطوبت مواد غذایی تشکیل آروماتیک میدهند. این فرآیند برای بدن خطرات زیادی مانند ابتلا به سرطان را به همراه داشت اما استفاده از چسبهای لمینت مشکل ایمنی غذایی را حل نمودهاست.
مزایا و معایب چسب لمینت بسته بندی انعطاف پذیر
بسته بندی انعطاف پذیر با دو نوع چسب لمینت پوشش داده میشوند که مزایای هر کدام را به صورت جداگانه بیان میکنیم. از مهم ترین مزایای چسب لمینت غیر حلالی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تجهیزات مقرون به صرفه برای تولید
- مصرف انرژی کمتر و کمک به محیط زیست
- اشغال فضای کمتر براز تجهیزات مورد نیاز
- عدم انتشار بخار و بو هنگام تولید
مزایای استفاده از چسب لمینت غیرحلالی نامیتک برای بسته بندی انعطاف پذیر
چسب لمینت حلالی برای بسته بندیهای محصولات غذایی استریل شده بسیار مناسب و پرکاربرد است. مزایای چسب لمینت حلالی بدین شرح است:
- قدرت بالا در چسبندگی و استحکام
- قابل استفاده در لمینتهای پیچیده
- ایجاد شفافیت روی بسته بندی
- تقویت انعطاف پذیری بسته بندی
معایب چسب لمینت حلالی شامل هزینه بالا برای تهیه تجهیزات، تولید انرژی بیش از حد و مصرف زیاد حلال میشود. چسب لمینت حلالی پس از قرار گیری روی بسته بندی به خشک کردن نیاز دارد که فرآیندی زمان بر است اما از آنجایی که چسب لمینت غیرحلالی مزایای زیادی را شامل میشود و در برخورد با رطوبت مواد غذایی ترکیبات مضر تولید نمیکند، کاربرد زیادی دارد.