تعاریف و اصطلاحات تخصصی صنعت چاپ
صنعت چاپ داراي پيشينه اي طولاني است. اين صنعت، يک کارفرماي مهم است که براي کارکنان بسيار ماهر و واجد شرايط، شغل مناسبی فراهم مي کند. در حال حاضر اين بخش به بازارهاي خاص و نيازهاي محلي واکنش نشان داده و با ميليونها نفر از کارکنان و ميلياردها دلارگردش مالي ،با چالش هاي مربوط به تغيير تکنولوژي، به سمت ارتباطات ديجيتال و رقابت از سوي شرکتهاي بزرگ مواجه مي باشد. فن آوري ها و توانايي هاي مدرن بهره وري،امکان ارائه طيف کاملي از خدمات را افزايش داده است .
طبقه بندی روشها و اصطلاحات تخصصی صنعت چاپ در یک گروه معین، موجب می شود که بدون سرگردانی بتوانیم درک روشنی از مفهوم چاپ و ساختارهمه فرایندهای چاپ به دست آوریم.
جهت تحقق بخشیدن به شعار دانش محور بودن مجموعه تکنام کیهان پلیمر،تیم تولید محتوا،خدمات فنی و پشتیبانی ما با استفاده از دانش فعالان و نخبگان داخلی و خارجی این صنعت و در راستای ریشه یابی ایرادات، بهبود فرآیندها و آموزش اپراتورهای مربوطه اقدام به گردآوری و تدوین تعاریف و اصطلاحات تخصصی صنعت چاپ و بسته بندی انعطاف پذیر نموده است.
چاپ:چاپ فرآیندی برای بازتولید انبوه متن و تصاویر با استفاده از فرم اصلی یا قالب است.
چاپ هلیو یا روتوگراور(چاپ گود): گراور نوعی چاپ هست که در قدیم حروف سربی وجود داشت.
یک سیلندر فلزی که مرکب از طریق سیلندر روی کار چاپ و حکاکی میشود.درچاپ هلیو مرکب از طریق حفره روی کار چاپ می شود و هرچاپ سیلندر مخصوص بخود را دارد.
چاپ فلکسو: چاپ فلکسو از ترام که سطح برجسته ای مثل میخ کفش های ورزشی است که از طریق آن ها مرکب روی کار چاپ می شود،ساخت کلیشه(مثل مهرهای ژلاتینی) در فلکسو زمان کمتری نیاز دارد و در تیراژهای پایین تر مقرون به صرفه است.پررنگ بودن و کم رنگ بودن چاپ را کوچکی و بزرگی حفره ترام مشخص می کند.کیفیت و سرعت تفاوت اصلی چاپ روتوگراور و فلکسو می باشد.
بسته بندی انعطاف پذیر: بسته بندی انعطاف پذیر به هر بسته یا بخشی از بسته بندی گفته می شود که شکل آن در هنگام پر شدن یا درحین استفاده به راحتی قابل تغییر است. بستهبندی انعطافپذیر از کاغذ، پلاستیک، فیلم، فویل آلومینیوم یا هر ترکیبی از آن مواد تولید میشود و شامل کیسهها، کیسهها، آسترها، روکشها، رول استاک و سایر محصولات انعطافپذیر است.همه انواع بسته بندی های انعطاف پذیر از “فیلم ها” یا همان لفاف و سلفون ساخته می شوند.
فیلم چند لایه: این نوع بسته بندی وظیفه چاپ نام و تبلیغات روی بسته بندی را دارند وهم اینکه باید از ماده غذایی در مقابل ضربه و فشار و همچنین عوامل محیطی و باکتریایی محافظت کنند.اولین فیلم های بسته بندی ساخته شده عموما از جنس پلی پروپیلن و پلی اتیلن بودند. با توجه به تنوع و تفاوت در نیازهای محافظتی محصولات مختلف در مقابل عبور رطوبت، دی اکسید کربن، اکسیژن و نور از فیلم ها، دیگر موادی همچون پلی اتیلن ترفتالات و پلی وینیل الکل نیز به عنوان فیلم استفاده شده اند.با تحول در صنایع چاپ و پس از آن در صنایع لمینیشن، این فیلم ها به روش لمینیشن با چسب لمینت پلی یورتان به یکدیگر چسبانده شدند که بتوانند همزمان چندین نیاز محافظتی مواد غذایی را تامین کنند.
چاپ معکوس یا چاپ از زیر: در این حالت، بیرونی ترین لایه در قسمت پشتی چاپ شده و به بقیه ساختار چند لایه لمینت می شود.روش ارجح برای صنایع غذایی است زیرا تضمین می کند که مرکب چاپ هیچ تماسی با محصول غذایی نخواهد داشت. Trap Print: اصطلاح دیگری برای چاپ معکوس.«چاپ تله »نام خود را از این واقعیت گرفته است که جوهر بین لایه بیرونی مواد و زیرلایه به دام افتاده است.
چاپ سطحی یا چاپ از رو: فرآیندی که در آن مرکب مستقیماً بر روی خارجی ترین سطح فیلم یا مواد بسته بندی قرار می گیرد. این فرآیند بیشتر در چاپ کوتاه مدت استفاده می شود. ممکن است یک پوشش UV (فرابنفش) اضافه شود تا پوشش بیرونی سختی ایجاد کند که از پوسته پوسته شدن یا خرد شدن مرکب چاپ جلوگیری می کند.
آزمایش خشک شدن مرکب / Cross cut : با استفاده ازاین آزمایش می توانیم بفهمیم که لایه مرکب بصورت عمقی ویا اینکه سطحی خشک شده است.خطوطی متقاطع بر روی سطح چاپ شونده رسم وسپس بوسیله یک تیغه،خطوط با استفاده ازنوارچسب کنده میشوند.
ضریب اصطکاک: ماشینپذیری ترکیبی از چندین خاصیت است که یکی از مهمترین آنها ضریب اصطکاک (COF) است. ضریب اصطکاک به قابلیت ماده به لغزیدن روی خودش، روی محصول یا قطعات دستگاه که در تماس با ماده هستند مرتبط میشود.
نفوذناپذیری (Barrier Properties):تقریباً بسته بندی های تمام مواد غذایی و دارویی به نفوذ ناپذیری نیاز دارند. منظور از نفوذناپذیری مقاومت در برابر عبور گازها از یک ماده است که برحسب نوع گاز تغییر میکند.
مبدل: تجهیزاتی که بسته بندی های خام مانند سلفون، فویل و غیره را به حالت پیشرفته تر، عموماً با فرم دهی، چاپ، چسباندن، لمینت وغیره پردازش می کند.
تیغه دکتر بلید: تیغه دکتر بلید مرکب اضافی را از قسمتهای صاف و حکاکی نشده رول آنیلوکس و نواحی دیوارههای سلولی پاک میکند.از این تیغه ها در سایر فرآیندهای چاپ و پوشش نیز استفاده می شود، مانند چاپ فلکسو.
Dyne/داین: یک واحد اندازه گیری نیرو (سانتی متر-گرم-ثانیه) که به طور سنتی برای تعیین کمیت انرژی روی سطح فیلم به عنوان شاخصی از توانایی آن در پذیرش مرکب چاپ یا چسب لمینت استفاده می شود.
Corona Treatment یا عملیات کرونازنی: درمانی برای تغییر سطح لفاف و فیلم بسته بندی انعطاف پذیر و سایر مواد به منظور پذیرش بیشتر آنها در برابر مرکب چاپ.
در کرونازنی با قرار دادن یک فیلم پلاستیکی در معرض تخلیه الکتریکی با فرکانس بالا،انرژی سطحی فیلم را افزایش می یابد و در نتیجه چسبندگی مرکب ها، چسب های لمینت و لفافها بهبود مییابد. این فرآیند کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که سطوح چاپ شده یا پوشش داده شده در حین استفاده از بین نمی روند یا کیفیت خود را از دست نمی دهند، و آن را به یک مرحله ضروری در تولید بسته بندی انعطاف پذیر با کیفیت بالا تبدیل می کند.
اشعه مادون قرمز / IR – Infra red :اشعه ایست که دربرخی تونلهای حرارتی برای خشک کردن استفاده می شود.اساس فعالیت این اشعه ایجاد گرما بوده وبعنوان اشعه تابشی ازآن استفاده نمی شود.
الکل ایزوپروپانول / Isopropyl alcohpl :استفاده ازاین الکل میتواندکیفیت چاپ راافزایش دهد.زیرا:1- کشش سطحی راکاهش میدهد.2-غلظت محلول مرطوب کننده را افزایش می دهد 3 – از امولسیون جلوگیری کند.4 – از رشد باکتری قارچ در محلول جلوگیری می کند 5 – از چرب شدن نوردها جلوگیری می کند.
برجسته کردن / Embossing:برجسته سازی،باوارد آوردن فشار برروی کاغذ با استفاده از قالبهای سنبه وماتریس انجام می شود، که معمولا این قالب هاازجنس مس،زینک ویا مواد فتوپلیمر سخت ،به صورت نرو ماده ساخته می شود.برجسته کردن بطورکلی ازطریق ماشین های لترپرس ویا دایکات انجام می شود .
بسته شدن مرکب / setting : بسته شدن مرکب فرآیندی فیزیکی ودرواقع مرحله ابتدایی خشک شدن مرکب است که درآن ،تبخیرحلال وجذب مرکب،توسط سطح چاپ شونده صورت میپذیرد .
پرکننده ها/Extender: پرکننده ها موادی پودری هستندو برای تنظیم خواص سیالیت مرکب به آن افزوده میشوند و معمولاسفید یا بی رنگ نیز می باشند .
پیچازی/Moire effect: ازروی هم قرارگرفتن دوشبکه یکسان،شکلهای منظم وتکرار شونده ای حاصل میشود،که درکارچاپ، اثری نامطلوب محسوب می گردد. این شکلها، اغلب درمرحله لیتوگرافی بدلیل غلط بودن زاویه ترام ها در رنگهای مختلف، ایجاد می گردد.
پیگمنت /Pigment : پیگمنتها پودرهای رنگی هستند که ازآنها برای ساخت مرکب استفاده میشود پیگمنتها در رزین حل نمی شوند بلکه درآن پخش می گردند. این مخلوط به دست آمده ،معمولا دارای پشت پوشی هم میباشد .
ترام گذاری هافتون/ AM /Halftone screening : تبدیل اطلاعات وتصاویر دیجیتال ازشکل پیکسلی به فرمت نقطه ای،بگونه ای که ، سایه های خاکستری تصویرازطریق، کنارهم قرارگرفتن نقاطی با فاصله های مساوی ، ولی اندازه های متفاوت بوجود می آیند .
تصاویر پیکسلی / Raster image به آن دسته از تصاویر دیجیتال گفته می شود که از شبکه ای شطرنجی (پیکسل) تشکیل شده باشند .
تصاویر خاکستری / Grayscale image :به تصاویری گفته می شود که علاوه بر سیاه و سفید شامل تن های میانی هم ، باشند .
تصاویر خطی / Line art image : تصاویری است که تنها از تن سیاه و سفید تشکیل شده و فاقد تن های میانی خاکستری می باشند .
تکنولوژی کامپیوتر به پلیت / CTP / Computer to plate :دستاوردی که درجهت کوتاه کردن مسیرپیش ازچاپ بوجود آمده وتولید مستقیم پلیت چاپی از فایل دیجیتال را امکان پذیرمی کند.سیستمهای ctp باعث حذف فیلم ازفرآیند پیش ازچاپ شده اند.به همین خاطرکل زمان آماده سازی کارچاپی را نیز کاهش داده و باعث افزایش دقت درظهور پلیت میشوند.( واحد طراحی )
تونر / Toner : پیگمنتی است برای ماسک کردن و یا اصلاح یک رنگ ناخواسته در مرکب چاپ .
چاپ تماسی/Printing with master :کلیه روشهای چاپ متعارف،که درآنها فشارمکانیکی نسبتا زیادی به سطح چاپ پذیروارد میشود،چاپ تماسی خوانده میشود.
چاپ مستقیم/Direct printing :دراین روش؛سطح چاپ شونده با فرم چاپی تماس پیدا میکند.مثل.لترپرس، کلیشه، طلاکوب، فلکسو، گراور.
چاقی ترام/ Dot gain:بزرگ شدن ترام، که میتواند درمرحله لیتوگرافی بدلیل بالابودن زمان ودمای داروی ظهوربرروی فیلم باشد.
چاقی ترام کل / Total dot gain:به اختلاف میان درصد ترام درمرحله فیلم و چاپ برروی کاغذ چاقی ترام کل گفته میشود.
چروک شدن / Creasing:وجود رطوبت غیریکنواخت درکاغذ باعث چروک شدن آن درقسمت لبه های کاغذ و پشت تصویرهای چاپ شده می شود.اگرلبه های کاغذ موج دار باشد، چروک درقسمت گوشه های کاغذ ایجاد می شود.اگر لبه های کاغذ سخت وخشک باشد چروک درمرکز کاغذ تشکیل میشود.چاره این است که قبل از بازکردن واستفاده از کاغذ،مدتی آن را درمحیط قرار دهیم تا درجه حرارت محیط وکاغذ با یکدیگریکسان شود.
چسبناکی مرکب / Ink-rub:این اتفاق معمولا درچاپ عکس وتصاویر برروی کاغذمات رخ میدهد.دراین حالت مرکب بیش از زمان لازم بصورت مرطوب بر روی کاغذ باقی میماند و باعث پشت زدن یا مالیده شدن بر روی کاغذ بعدی درمراحل بعدی میشود .
چسبندگی / Tack: چسبندگی اجزای تشکیل دهنده مرکب به همدیگر.این ویژگی هنگام چاپ روی کاغذ وهم هنگام چاپ چند رنگ روی همدیگر مطرح است. مقاومت فیلم مرکب روی لاستیک اگر در برابر از هم گسیختگی کم باشد، وضوح از بین می رود واگر زیاد باشد(ست آف) set off ایجاد می کند.
خال زدن / Hichies :نقاطی است خالی برروی تصویرو یا تنپلات ،که دراثرانتقال ذرات مرکب ویا کاغذ ازطریق پارچه نورد آب و یا نوردهای مرکب به سطح چاپ شونده ایجاد می شود.امکان بوجودآمدن این مشکل در کلیه روشهای چاپی وجود دارد.ازجمله راههای پیشگیری: تعویض مرکب، تعویض پارچه نورد آب، نصب واسطه پاک کننده لاستیک بنام hickey remover، پاک کردن آلودگی سطح و درنهایت تعویض کاغذ میباشد.
دانسیته/Density: به میزان تیرگی یا روشنی یک ناحیه شفاف یا مات گفته می شود و براساس میزان جذب یا عبورنورازآن اندازه گیری میشود .
دانسیته مرکب تنپلات / Solid ink density: دانسیته ترام 100% را ، دانسیته مرکب تنپلات گویند.
درصد بزرگ شدن ترام/ Tone value increase: میزان افزایش قطرترام درمراحل مختلف پیش از چاپ و حین چاپ را چاقی ترام میگویند .
دنسیتومتر / Densitometer:ابزاری است برای اندازه گیری دانسیته نقاط مختلف فیلم یا کارچاپی.
رزین / Resin:ترکیبات پلیمری هستند که وظیفه تشکیل فیلم (لایه) مرکب را به عهده دارند و معمولا به سه شکل عسلی و گرانولی و پولکی هستند که با افزودن حلال به شکل سیال در می آیند.رزین ها به عنوان محملی برای نگه داری پیگمنت و سایر مواد کمکی موجود در مرکب عمل می کند.
رنگ های پروسس / Process Colors:به رنگ هایی گفته می شود که از ترکیب آنها با یکدیگر، رنگهای گوناگونی به وجود آمده و درنهایت نیز، به یک گاموت رنگی می رسند،که معروفترین آنها مدل رنگی cmykاست.
رو و پشت کاغذ/Front and reverse side of the paper: روی کاغذ آنطرفی است که درکارخانه کاغذسازی بطرف نمد قرارمی گیرد وصاف تراست، پشت کاغذ آن طرفی است که درکارخانه زیرکار و روی آبکش قرارمی گیرد.چاپ برطرف روی کاغذ مرغوبترخواهدبود .چاپ رنگی برطرف روی کاغذ نتیجه بهتری دارد.
سیستم داده های رنگ پنتون/Pantone color date system:اطلاعات سیستم رنگ پنتون است که دراسپکتروفتومترهابصورت داده ای الکترونیکی ذخیره میشود.
شطرنجی شدن تصویر/Pixelation:بحالت شطرنجی دریک تصویر،بیت مپ گفته می شود که ناشی ازکم بودن تعداد پیکسل ودرنتیجه بزرگ بودن اندازه پیکسل ها می باشد .
طرحهای ناخواسته درچاپ/ Lintin :این طرحها درچاپ بخاطر وجود پرزهای کاغذ روی لاستیک بوجودمی آیند.بخصوص درکاغذهای روزنامه و بدون کوتینگ .
فرمت پی دی اف/PDF/Portable Document Format:این فرمت درسیستمهای پیش ازچاپ وچاپ، بعنوان یک فرمت ارتباطی بکارمیرود.pdf یک فایل دیجیتال مبتنی برزبان پست اسکریپت است که کلیه اطلاعات مربوط به لی اوت وفرمت را درخود دارا می باشد.این فرمت اکنون قابلیت ذخیره سازی کدهای xml را نیز دارد .
فرمت تعریف سفارش / JDF / Job Definition Format:یک نوع فایل براساس تکنولوژی xml است که کلیه جزییات سفارش تولید یک سوژه چاپی را درخود دارد و ماموریت آن ایجاد همگرایی بین تولید وبخشهای تجاری یک چاپخانه به جهت رسیدن به حداکثر اتوماسیون درمسیر ثبت سفارش تا تحویل کالای چاپی نهایی مشتری است.
کاغذکرافت / Kraft paper:این نوع کاغذها غالبا ازخمیرسفید نشده که به روش سولفات آماده می گردد،ساخته می شود.ازنظرمقاومت مکانیکی محکمترین خمیرکاغذ می باشند و اساسا به عنوان کاغذهای بسته بندی مصرف می شوند. گفتنی است که خمیر کرافت را جهت بهبود مقاومت مکانیکی به سایر خمیرها نیز اضافه میکنند.
گوناگونی رنگ / Color variation:به تغییرات ناخواسته رنگ در طول چاپ گفته می شود که به علت های متفاوت اتفاق می افتد مانند: چاقی ترام/ dot gain همپوشانی رنگ ها /trap نوع کاغذ /paper stock نایکنواختی شدت رنگ و تغذیه مرکب
لب برش / Cutting edge:خطی است که بر اساس آن ماشین برش، فرمهای چاپ شده را پس از تا برش میزند.
لوپ / ذره بین / Magnifying glass: ذره بینی است که برای کنترل و تشخیص درصد ترام فیلم وکار چاپی استفاده می شود .فاصله استاندارد پایه تا شیشه ذره بین به اندازه ای است که تصویر کاملا واضح بوده وانواع آن نیز،دارای قدرت بزرگنمایی متفاوتی می باشند.
مدل رنگی آر جی بی / RGB:اسکنرها ، مانیتورها و هر دستگاه سخت افزاری دیگری که برای تولید رنگ از نور استفاده کنند ، معمولا برای توصیف و تعیین مشخصات آن از 3 رنگ قرمز (red) ، سبز (green) ، و آبی (blue) استفاده میکنند و بنابراین، به مدل رنگی قابل توصیف توسط این سه نور رنگی ، مدل RGB گفته میشود .
مدل رنگی اچ اس بی/HSB/Hue Saturation Brightness–نوعی مدل رنگی غیروابسته به دستگاه است که بتوصیف رنگهابراساس روشی مشابه چشم انسان می پردازد.
مدل رنگی سی ام وای ک / CMYK– بمدل رنگی که مبتنی برچهارمرکب اصلی میباشد cmyk گفته میشود ( سایان(C)، ماژنتا(M)، زرد(Y)، مشکی(K) )
مرکب/Ink:مرکب دیسپرسیونی ازمواد جامد رنگی دریک فازمایع باضافه مواد افزودنی است. که ازترکیب پیگمت، رزین، حلال وافزودنیها ساخته میشود.
مرکب گراور / Gravure inks: مرکبی بسیار روان می باشد، بطوریکه خیلی سریع بر روی حفره های پلیت می نشیند. این مرکب بدلیل سرعت بالای دستگاه چاپ ، دارای حلالهای سریع تبخیر شونده نیز می باشد .
مرکب یووی/UV curing ink:به گروهی ازمرکب ها می گویند که از لحاظ شیمیایی نسبت به نور ماوراء بنفش حساس بوده و پس از چاپ بلافاصله با مواجه شدن با نور ماوراء بنفش،واکنشهای شیمیایی درآن صورت می پذیرد که این عمل ، منجر به سخت شدن آن می گردد.
مواد پایدارکننده/Stabilizing agents: مانند نمک فلز که طی عمل اکستروژن مثلا به پی وی سی افزوده میشود تا فیلمی پایدار تشکیل شود.
مواد روان ساز یا لیزکننده/Slip agents: افزودنی هایی که برای تسهیل حرکت و عبورفیلمهای پلاستیکی هنگام تولید یا تبدیل آن، بکارمیرود.
موادضد الکتریسته ساکن/ Anti-static agents: این مواد معمولااز ترکیبات آمونیاک بعنوان افزودنی برای کاهش الکتریسته ساکن استفاده می شود.
میکروسکوپ / Microscope: وسیله ای تخصصی برای اندازه گیری ترام، ضخامت خط واندازه ی حفره ها و ترام ها دربخش هلیوگراور .
میکرومتر / Micrometer: ابزار بسیاردقیق اندازه گیری، برای سنجش ضخامت کاغذ، فیلم و آسترلون، وسایراجسام ظریف بکار میرود .
هافتون/Halftone:هافتون،بمعنای نیم سایه و به فیلمهای ترام دارگفته میشود،کارهایی که شامل خاکستریهای مختلف بوده وتوسط ترام ،تجزیه و برای چاپ آماده می گردند .
ورنی/Varnish:همان مرکب بی رنگ چاپ است ودرآن پیگمنتی وجودندارد وبعنوان پوشش محافظ یا به عنوان یک ایجادکننده جلوه ویژه بر روی سطح چاپ شده قرارمی گیرد.
ویسکوزیمتر / Viscosimeter: دستگاهی برای اندازه گیری غلظت مرکب است . از این وسیله در آزمایشگاه های مرکب سازی استفاده می شود .
یووی/ UV Ultra Violet: اشعه ماورای بنفش درفرآیند خشک شدن مرکبهای یووی کاربرد دارد،جدای ازایجاد حس بصری،بعنوان لایه ای محافظ برروی کارچاپی نیز مورد استفاده قرارمی گیرد.ازاین طیف نوری، درمراحل پیش ازچاپ، چاپ و پس ازچاپ استفاده می شود .
OTR– نرخ انتقال اکسیژن:OTR مواد پلاستیکی به میزان قابل توجهی با رطوبت متفاوت است، بنابراین باید مشخص شود. شرایط استاندارد آزمایش رطوبت نسبی 0، 60 یا 100 درصد است.
کلدسیل یا دوخت سرد: یک پوشش چسب حساس به فشار روی فیلم ها یا لفاف های انعطاف پذیر که اجازه می دهد بسته بندی ها با اعمال فشار (بدون گرما یا حداقل حرارت) مهر و موم شوند.
لمینت اکستروژن: فرآیند لمینت که در آن لایههای جداگانه مواد بستهبندی چند لایه با اکسترود کردن یک لایه نازک از رزین مصنوعی مذاب (مانند پلی اتیلن) بین لایهها به یکدیگر لمینت میشوند.
لایه هیت سیل Heatseal : درونی ترین لایه قابل آب بندی در فیلم ها و لفاف های بسته بندی انعطاف پذیر.
استحکام هیت سیل یا دوخت حرارتی: قدرت دوخت حرارتی که پس از سرد شدن دوخت اندازه گیری می شود.
مقاومت شیمیایی: توانایی یک ماده برای حفظ کاربرد و ظاهر پس از تماس با عوامل شیمیایی. مقاومت شیمیایی نشان می دهد که هیچ فعالیت شیمیایی قابل توجهی بین مواد تماس وجود ندارد.
بلوک، مسدود کردن: چسبندگی نامطلوب دو یا چند لایه مواد به شکل رول یا ورق. ممکن است در سلفون در اثر قرار گرفتن در معرض گرما، فشار یا رطوبت بیش از حد ایجاد شود. در فیلم چاپی، گهگاه به دلیل خشک شدن نامناسب یا ناکافی مرکب ها ایجاد می شود و در نتیجه ،نواحی چاپ شده به هم می چسبند.
Anti-Block: اصطلاحی برای درمان اعمال شده بر روی سطوح فیلم پلاستیکی به منظور جلوگیری از چسبیدن آنها به هم یا “انسداد” زمانی که به طور محکم روی یک سنبه پیچیده می شوند.
آسپتیک: عاری از مواد سپتیک یا باکتری های مولد بیماری. در پردازش و بسته بندی مواد غذایی، این صفتی است که سیستم مورد استفاده برای بسته بندی مواد غذایی را به صورت استریل توصیف می کند.
مانع: در بسته بندی، این اصطلاح بیشتر برای توصیف توانایی یک ماده برای توقف یا تاخیردرعبور گازهای جوی، بخار آب و مواد فرار طعم و عطر استفاده می شود. یک ماده مانع، ماده ای است که برای جلوگیری از نفوذ آب، روغن، بخار آب یا گازهای خاص، به میزان مشخص، به میزان دلخواه طراحی شده است. مواد مانع ممکن است برای حذف یا حفظ چنین عناصری بدون بسته بندی یا درون بسته بندی استفاده شوند.
دلمینه شدن ،لایه لایه شدن: جدا شدن یا شکافتن لایه های لمینت ناشی از عدم چسبندگی یا ناکافی بودن چسب لمینت، یا دراثراختلالات مکانیکی مانند نیروهای لایه برداری یا برشی.
اتصال عرضی یا Cross-Linking: یک تکنیک تبدیل فیلم که در آن زنجیره های پلیمری به یک شبکه یا شبکه متصل می شوند تا پایداری و استحکام حرارتی لفاف را افزایش دهند.
پلیمر- ترکیبی است که از پیوند مولکولهای ساده و یکسان با گروههای عاملی تشکیل میشود که به ترکیب آنها اجازه میدهد تحت شرایط مناسب به وزنهای مولکولی بالاتر برود.