سوالات رایج در لمینت غیرحلالی
امروزه تهیه لفافهای مطلوب برای بستهبندیهای متنوع و انعطافپذیر، بدون استفاده از چسبهای پیشرفته امکانپذیر نمیباشد. انقلاب به وجود آمده در صنعت بستهبندی به موازات توسعه چسبها و روشهای جدید اتصالدهی بود که نتیجهی آن، تولید ساختار لایههای بستهبندی با کیفیت بالا برای مصرف کنندهها میباشد. در صنعت بستهبندی برای اغلب کاربردهای انعطافپذیر، استفاده از یک ماده به تنهایی جوابگو نیست و به همین علت از لفافهایی با ترکیبی از فیلمهای مختلف پلیمری روی فویل و کاغذ میباشد. این نوع بستهبندی در کاربردهایی با خواص چندگانه از قبیل مقاومت تنشی و نفوذپذیری بالایی در برابر گاز معمول است که اغلب با عنوان فیلمهای نفوذناپذیر شناخته میشود. ساختار بستهبندی مذکور با توجه به نوع مصرف نهایی میتواند خیلی پیچیده باشد. ماده مورد نیاز برای اتصال لایههای مختلف این لفافها را چسب لمینت مینامند. معمولترین چسبهای لمینت مورد استفاده عبارتند از:
- چسبهای لمینت پایه آبی
- چسبهای لمینت با پایه حلال
- چسبهای لمینت بدون حلال یا غیر حلالی
- چسبهای لمینت گرما ذوب (هات ملت)
هریک از چسبهای مذکور شامل پایههای پلیمری و فرمولاسیون متنوع هستند که مهمترین عوامل در انتخاب فرمولاسیون آن، نوع فرآیند لمینه کردن، جنس فیلمها و خواص نهایی مورد نیاز میباشد.
چسبهای لمینت غیرحلالی دارای 100% مواد فعال هستند و حامل آب یا حلال نیستند. این چسبهای لمینت معمولاً در کاربردهای بستهبندی انعطافپذیر استفاده میشوند. آنها به طور خاص چسبهای دو جزئی متشکل از ایزوسیانات و پلی ال هستند که پس از اختلاط واکنش نشان داده و تشکیل پلی اورتان میدهند. چسبهای لمینت غیرحلالی با حذف نیاز به آون و تونل خشک کن برای حذف آب یا حامل های حلال در چسب های مبتنی بر آب یا بر پایه حلال، موجب صرفه جویی در هزینه ها تولید دستگاه های لمینه می گردند.
چسب های لمینت غیر حلالی روی لایه های پایه مانند فیلم ها یا فویل ها با استفاده از لمینت کننده های بدون حلال اعمال می شوند که می توانند چسب را از طریق سیلندرهای لاستیکی و فلزی انتقال دهند. بسترهای پوشش داده شده متعاقباً تحت فشار و دمای سیلندر نیپ، به یک بستر ثانویه متصل می شوند تا لمینت ایجاد شود. این لفاف ها ممکن است حاوی چندین لایه لمینت باشند که برای ساخت بسته بندی انعطاف پذیر استفاده می شوند.
بسته های انعطاف پذیر ساخته شده با چسب های لمینت غیر حلالی در مجموعه ای از کاربردهای بسته بندی مواد غذایی و نوشیدنی ها استفاده می شوند و طیف وسیعی از مقررات FDA را رعایت می کنند. به عنوان مثال چندین گزینه یا گرید چسب بدون حلال با انطباق مناسب برای غذای نیمه آماده، پرکننده داغ، جوش در کیسه، مایکروویو و بسته بندی مواد غذایی منجمد ارائه می گردد.
لمینت بدون حلال کاربردهای وسیعی دارد. با مزایای سازگار با محیط زیست، بهداشت، راندمان بالا، لمینت بدون حلال به ویژه برای صنعت بسته بندی انعطاف پذیر استفاده می شود.
لمینت غیر حلالی چیست؟
لمینت بدون حلال روشی برای اتصال دو یا چند بستر با استفاده از چسب غیر حلالی است. دستگاه لمینت غیر حلالی تجهیزاتی است که می تواند برای لمینت چسب بدون حلال استفاده شود. لایه های لفاف عمدتاً شامل BOPP، PET، نایلون، CPP، PE، VMPET، VMCPP، PVC، فویل آلومینیوم، کاغذ و غیره است
مزایای استفاده از دستگاه لمینت بدون حلال در صنعت بسته بندی انعطاف پذیر
دستگاه لمینت بدون حلال دارای مزایای زیادی مانند کاهش هزینه، بهبود کیفیت محصول، حفاظت از محیط زیست، تولید ایمن و پایدار است که ارزش عملی تولید بالایی دارد.
1- با در نظر گرفتن دستگاه لمینت بدون حلال، لمینت بدون حلال در مقایسه با فرآیند لمینت خشک معمولی، ایمن تر و سالم تر است ، 100٪ چسب را می توان در هنگام استفاده از لمینت غیر حلالی بدست آورد، زیرا هیچ حلالی در فرآیند تولید وجود ندارد که تبخیرشود، اجتناب از استفاده از حلال های آلی، به طور کلی مشکل حلال های باقی مانده را حل می کند. لمینت بدون حلال فرآیند سالم تری است و هیچ باقیمانده حلالی وجود ندارد که موجب آلودگی محتویات بسته بندی را شود، به ویژه برای بسته بندی مواد غذایی، دارویی و غیره
2- تجهیزات لمینت بدون حلال می تواند هزینه های تولید را کاهش دهد. بعلت عدم وجود کانال خشک کن، دارای ساختار فشرده و با فضای اشغال شده کوچک است. هزینه تجهیزات کم است که می تواند هزینه تولید فیلم لمینه شده را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
3- به طور کلی مقدار پوشش لمینت بدون حلال معمولاً از 1.3-2 گرم در متر مربع است در حالی که این عدد برای لمینت خشک 2.5-4 گرم در متر مربع است و بنابراین می توان میزان مصرف چسب را حدود 50 درصد نسبت به لمینت خشک کاهش داد. اگرچه چسب بدون حلال قیمت بالاتری دارد، اما هزینه کلی مواد خام نیز می تواند حدود 20٪ کاهش یابد.
4- چون هیچ نوع چسب حلالی در این فرآیند وجود ندارد، می توان مصرف انرژی را کاهش داده و در عین حال مدت زمان طولانی برای تبخیرحلال در کوره خشک کن را حذف کرد.
5- دستگاه بدون حلال دارای یک خط تولید ترکیب با سرعت بالا است و بالاترین سرعت می تواند به 480 متر در دقیقه، به طور میانگین تقریباً 300 متر در دقیقه، با راندمان تولید بالا برسد.
6- ساختار دستگاه لمینت غیر حلالی با اپراتورهای کمتر می تواند هزینه های نیروی کار را نیز کاهش دهد.
7- لمینت بدون حلال ایمنی بالایی دارد و می توان خطر آتش سوزی و انفجار را به حداقل ممکن کاهش داد. کارخانه و کارگاه های تولیدی به اقدامات خاصی برای پیشگیری از آتش سوزی، ضد انفجار نیاز ندارند.
خلاصه
لمینت بدون حلال از فناوری حفاظت از محیط زیست سبز استفاده می کند. سهم بازار بالایی را در اروپا و ایالات متحده به خود اختصاص داده است و 80 تا 90 درصد از بازار دستگاه های لمینت را به خود اختصاص داده است. این فرایند می تواند از عدم آلودگی بسته بندی لفاف مواد غذایی و داروها اطمینان حاصل کند که به طور فزاینده ای در صنعت بسته بندی فیلم های لمینه شده و صنعت بسته بندی انعطاف پذیر اعمال می شود.
کاهش هزینههای تولید، افزایش سرعت تولید با چسب لمینت Namitac
عوامل بسیاری بر قیمت تمام شده یک لفاف لمینه شده تاثیر گذار است، ولی در حالت کلی در هر فرآیندی دو نوع هزینه مورد انتظار می باشد :
هزینههای ثابت : هزینههای ثابت آن دسته از هزینههایی هستند که تولیدکننده بدون توجه به خروجی یا حجم تولید متحمل میشود. چه حجم کم و چه حجم زیادی از بستهبندی را سفارش دهید، این هزینهها، ثابت خواهند بود. از قبیل:
- هزینههای راه اندازی ماشین آلات (مانند ضایعات تنظیم و ...)
- هزینه طراحی
- هزینه حک سیلندر یا سفارش کلیشه در چاپ لفاف
- هزینه اجاره تاسیسات تولید
- و ....
با افزایش تعداد واحدها، نسبت هزینههای ثابت به تعداد واحدهای تولیدی کاهش مییابد.
هزینههای متغیر : هزینههای متغیر هزینههایی هستند که بسته به بازده تولید متفاوت است. سفارشات با حجم کمتر به معنای هزینه متغیر کمتر و سفارشات با حجم بیشتر به معنای هزینه متغیر بیشتر است. که عبارتند از:
- هزینه مواد اولیه
- هزینه ساعتی نیروی کار
- مرکب چاپ و چسب لمینت
- هزینه حمل و نقل
- و ....
کاهش هزینه های تولید با چسب لمینت Namitac
این مورد به عوامل بسیاری بستگی دارد و در صورت بروز بایستی تمامی موارد بررسی شود که به تفصیل در ادامه آورده شده است.
عوامل محیطی شامل:وجود گرد و غبار تاثیرگذار در محیط-استفاده از مکان های نامناسب نگهداری رولهای خام از نظر دما-نامناسب بودن دمای محیط در فرآیند curing
مواد اولیه شامل:نامناسب بودن دمای چسب و هاردنر در مخازن و گپ بین دو سیلندر فلزی-بالا بودن GC لفاف چاپ شده-شل بودن فیلم خام یا فیلم چاپی-استفاده از مواد تاریخ گذشته(چسب)-کرونای ضعیف فیلم خام-نامناسب بودن دمای رولها
روش استفاده شامل:گرماژ نامناسب با سرعت در لمینه-نامناسب بودن نسبت چسب و هاردنر-عدم اختلاط مناسب مرکب در مرحله چاپ-عدم وجود یک روش علمی و آزمایشگاهی برای تست دون دون شدگی
خطای انسانی شامل:چک نکردن کامل تنظیمات و مشخصه های فنی دستگاه-تمیزنکردن سیلندر قرمز اتو-عدم توانایی در تنظیم تنشن جمع کننده و بازکننده و مسیر-عدم استفاده از حلال مناسب و پیشنهادی برای تمیزکاری سیلندر سبز و قرمز-عدم تنظیم فشار غلطک جمع کننده-عدم تعمیر صحیح و کامل دستگاه بوسیله واحد فنی-تنظیم نکردن فیلر سیلندرهای کروم-عدم تنظیم صحیح برداشت چسب توسط اپراتور(از لحاظ گرماژ)-عدم کنترل سختی سیلندر قرمز اتو-عدم تمیزکردن سیلندر سبز،خشک شدن چسب به مرور-خرابی و عدم ترانسفر چسب به فیلم
ایراد دستگاه شامل:افزایش سختی سیلندر لاستیکی اتو به مرور زمان-ایراد در هیترسیلندر اتو-درست کار نکردن جک های پنوماتیکی سیلندر-ایراددار بودن سیلندرسبز-کثیف بودن و صیقلی نبودن سیلندرقرمز-تنظیم نبودن سیلندر اتو-کارنکردن صحیح میکسر دستگاه-افت فشار در سیلندر قرمز
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
حباب ها ،هوای حبس شده هستند.
حبابهای لمینت، حفره های قابل مشاهده بین 2 لایه لمینت هستند. حفره ها ممکن است از نظر شکل ثابت یا بسیار نامنظم باشند. حفره ها ممکن است در جهت ماشین باشند یا به طور تصادفی در سراسر لمینت پراکنده شوند. در برخی موارد، فضاهای خالی ممکن است بدون بزرگنمایی مناسب مانند مه به نظر برسند.
مشکلات حباب معمولا در ترکیب غیرحلالی رخ می دهد. به اصطلاح حباب به این معنی است که دو لایه کاملاً چسبیده نیستند و بین لایه لمینتی و لایه ی رویی، گاز وجود دارد و هنگامی که فویل آلومینیومی ترکیب می شود، یک نقطه سفید کوچک ایجاد می شود. تا زمانی که این دو لایه کاملاً به هم نچسبیده باشند و شفافیت آن متفاوت باشد، پدیده حباب وجود خواهد داشت.
چسب ناکافی باعث افزایش حباب های ناشی از پوشش ناهموار می شود که با اعمال مقدار مناسب چسب حل می شود. حباب های ناشی از رطوبت زیاد محیط، CO2 هستند که توسط NCO در بایندر و آب موجود در هوا تشکیل می شود. با کنترل مناسب رطوبت در محیط سالن لمینه و حفظ رطوبت نسبی مشکل حل خواهد شد. اگر عمل آوری مناسب نباشد، جریان ثانویه چسب نیز می تواند باعث ایجاد حباب شود که با افزایش مناسب دمای پخت میتوان آن را حل کرد.
علل انباشت هوا:
- تنش یا فشار ضعیف جمع کننده
- وزن کم پوشش
- کشش سطحی ضعیف روی فیلم از خیس شدن چسب جلوگیری می کند
- کروم یا رول لاستیکی کثیف یا آسیب دیده
- توزیع ناسازگار وزن پوشش از یک طرف به طرف دیگر
- غلتک کثیف
مراحل راه حل به شرح زیر است:
1 - انتخاب مواد جامد صحیح برای اعمال چسب و همچنین انتخاب صحیح سیلندر
2 - استفاده از نوار صاف کننده برای کمک به سطح چسبندگی پس از اعمال
3 - اطمینان حاصل کنید که سطح داین (کرونا) روی لایه اولیه به اندازه کافی بالا باشد تا چسب را بپذیرد و جریان و خیس شدن مناسب را فراهم کند.
4 - دمای حوضچه چسب و فشار سیلندر انتقال را روی چسب های بدون حلال تنظیم کنید.
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
به دلیل جذب حبابهای ریز هوا ایجاد میشود. به نظر میرسد یک منطقه مه آلود یا بازتابنده در لمینت است. ممکن است در قسمتهای روشن تصویر دیده نشود، اما در قسمتهای تاریک یا سیاه آشکارتر خواهد بود. نقرهای شدن معمولاً به دلیل دمای بسیار پایین عملیاتی ایجاد می شود. نقرهکاری اغلب زمانی دیده میشود که به دستگاه زمان داده نشود تا گرم شود یا دمای فیلم خیلی پایین بیاید. وقتی یک ماشین بزرگ بدون چرخش سیلندر، گرم میشود و یک طرف هر سیلندر لمینت نسبتاً خنک میماند. هنگامی که لمینت شروع میشود، هر بار که سمت سرد یک غلتک روی لمینت اعمال میشود، یک الگوی نقرهای مکرر دیده میشود. . "نقاط خنک" - مناطقی که به اندازه کافی داغ نیستند تا چسب را ذوب کنند. اگر نوارهای نقره ای را می بینید که متناوب با نوارهایی با نواحی به درستی چسبیدهاند، به این معنی است که یک قسمت از غلتک شما خیلی خنک بوده است.
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
اگر کشش رول کافی نباشد، فیلم چروک میشود. هر لمیناتور به مقدار معینی مقاومت در برابر باز شدن رول های تامین کننده نیاز دارد تا فیلم در حین رفتن به سمت غلتک های لمینت صاف شود. لایه نازک تر به کشش کمتری نیاز دارد، فیلم ضخیم تر نیاز بیشتری دارد.
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
همچنین درجه لمینت 25درجه سانتیگراد را رعایت کنید تا از چروک شدن ناشی از مواد مرطوب در طول فرآیند لمینت جلوگیری کنید. رطوبت لایه های چاپ شده باید کمترین مقدار را داشته باشد.
این به دلیل رطوبت طبیعی موجود در آیتم است که باعث متورم شدن آن در نزدیکی چاپ می شود. هنگامی که گرمای بیش از حد استفاده می شود، رطوبت خشک می شود، اما مناطقی که متورم شده اند باعث می شود که آیتم صاف نباشد. این نیز می تواند ناشی از عدم تنشن کافی، و فشار ناهموار باشد.
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
تونلی شدن
تونلی شدن پدیده ای است که در آن تونل ها یا لوله های باریکی در داخل لایه لمینت ایجاد می شود. اغلب دیده می شود که در لبه ی دوخت حرارتی شکل می گیرد و به سمت داخل کار می کند، اما می تواند در هر جایی از بسته بندی رخ دهد.
تونلها یا چروکهای پس از لمینت که از قسمتهای دوخت حرارتی یا زیپ ظاهر میشوند، زمانی ایجاد میشوند که لایه چسب توسط دوخت حرارتی نرم شود و فیلم قابل گسترش قبل از لمینت به پروفایل از پیش کشیده شده منقبض شود. تونل ها در لایه اولیه ممکن است بلافاصله پس از دوخت ظاهر نشوند، ممکن است 12-24 ساعت طول بکشد تا ظاهر شود. هنگامی که دو فیلم از طریق ماشین در طول های نامتناسب کشیده می شوند، پس از کاهش کشش به حالت عادی باز می گردند. چسب فقط می تواند این حرکت را اندکی کاهش دهد (در نتیجه باعث پیچ خوردگی لمینت می شود) این باعث ایجاد تونل در لمینت می شود. تنظیم تنشن های لفاف به گونه ای مهم است که هر فیلم در طول فرآیند تقریباً به همان میزان کشیده شود.
علل ایجاد تونل:
- نسبت مخلوط چسب نادرست
- دوخت حرارتی قبل از اینکه چسب کاملاً خشک شود.
- عدم تطابق بیش از حد فیلم ها
- تداخل ناشی از حفظ حلال های آلوده کننده لایه چسب
- تداخل یک افزودنی فیلم دمیده که لایه چسب را آلوده می کند، به عنوان مثال: آنتی استاتیک
- چسب یا هاردنر تاریخ مصرف گذشته
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
تلسکوپی شدن
تلسکوپی شدن پدیدهای است که روی رولهای چند لایه دیده میشود که در آن حرکت افقی لایهها منجر به انتهای ناهموار یا رول میشود. لغزش ممکن است در داخل لایه های لمینه شده یا بین خود لایه های فیلم باشد.
مشکل می تواند مربوط بهموارد زیر باشد:
1-محبوس شدن هوا بین لایه های فیلم روی رول باشد.دراینصورت غلتک فشار روی رول را تنظیم کنید تا هوا هنگام پیچیدن خارج شود. از بارگذاری یکنواخت غلتک فشار اطمینان حاصل کنید.
2-میزان وزن چسب دو طرف فیلم لمینه شده بایکدیگر برابر نمی باشد.
3-میزان گرماژ چسب لمینت بسیار بالاست.
4-ویسکوزیته چسب لمینت پایین بوده و چسبندگی اولیه ضعیفی دارد.
5-ایراد در طرح چاپی (متفاوت بودن ضخامت مرکب در دو طرف عرض فیلم)
6-نامتناسب بودن ضخامت فیلم در عرض رول
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
لکه مرکب
لکه مرکب نتیجه این است که لایه چسب دوباره لایه مرکب را در لمینت خیس می کند. روشهای صحیح استفاده از رول و جمع کننده میتواند اکثر مشکلات لکهدار مرکب را حل کند، اما برخی از مرکبها و چسبها نسبت به بقیه حساستر هستند.
علل لکه دار شدن مرکب:
- جابجایی ضعیف رول از بازکننده تا جمع کننده دستگاه
- حلال های بالاتر از حد توصیه شده در فیلم چاپ قبل از لمینت حفظ می شود
- لایه چسب / مرکب ناسازگار
- نسبت ترکیب نادرست.
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
ایزوسیانات یک ترکیب شیمیایی آلی حاوی گروه (R−N=C=O) است. که عموما با نام دی ایزوسیانات شناخته شده است. دی ایزوسیانات به ترکیباتی که شامل دو گروه ایزوسیانات باشد، اطلاق می شود. از ترکیب ایزوسیانات و پلی ال، دسته ای از مواد بسپار با عنوان پلی یورتان تولید می شود. این ماده کاربرد زیادی در ساخت فوم های پلی اورتان دارد
ایزوسیاناتها مونومرهای مهمی هستند که در طیف وسیعی از واکنشهای شیمیایی شرکت میکنند. به عنوان مثال میتوانند با آمینها، الکلها، مرکاپتانها، آب، کربوکسیلیک اسید و حتی با خودشون واکنش داده و به فرمهای دیمرها (اوردتیونها) و تریمرها (ایزوسیانوراتها) درآمده و یا می توان آنها را به پلی ایزوسیانات پلیمریزه کرد.
بیش از ۹۰% ایزوسیانات های موجود در بازار شامل متیلن دی فنیل دی ایزوسیانات (MDI) و تولوئن دی ایزوسیانات (TDI) می باشد. از ترکیب این ماده (MDI و TDI) با پلی ال (پلی استر و پلی اتر)، پلیمرهای پلی یورتان تشکیل می شود. ساختار شیمیایی ایزوسیانات، از یک اتم نیتروژن که توسط یک پیوند کووالانسی دوگانه به یک اتم کربن متصل شده و از سوی دیگر با یک پیوند دوگانه به یک اتم اکسیژن وصل می باشد. تولید اغلب ایزوسانات ها، از واکنش آمین و فسژن در حلال های بی اثر تشکیل می شوند. این واکنش در شرایط دمایی زیر صفر تا ۱۰۰ درجه سلسیوس انجام می شود.
نحوهی تولید ایزوسیانات
متداولترین روش سنتز ایزوسیانات، روش فسژن (Phosgene Route) می باشد که شامل دو مرحله است:
- تشکیل کلرید کاربامیک،
- حذف دو مولکول اسید کلریدریک.
از آنجا که کنترل روش فسژن ممکن است خطرناک باشد، روش دیگری به نام فسژن-فری نیز برای سنتز ایزوسیانات وجود دارد. در این روش، سنتز با نیتروبنزن آغاز میشود. در ادامه، اتیل یورتان مستقیماً از مونوکسیدکربن و اتانول تشکیل میشود. یورتان توسط یک کربونیلاسیون دیمره میشود و سر انجام با حرارت دادن، یورتان به ایزوسیانات و الکل تجزیه میشود.
کاربردهای ایزوسیانات
ایزوسیاناتها با الکلها (هیدروکسیل یا همان پلی ال ها ) واکنش داده و پلیمرهای پلی یورتان را تولید میکند. از سری این محصولات میتوان به فوم های پلی یورتانی، الاستومرهای ترموپلاستیک، الیاف اسپندکس، رنگها پلی یورتانی، چسبهای لمینت پلی یورتانی و… اشاره کرد.
ایزوسیانات مواد اولیهای است که کلیهی محصولات پلی یورتان را تشکیل میدهد. مشاغلی که ممکن است در معرض ایزوسیانات قرار بگیرند شامل رنگ آمیزی، تولید فوم و ساخت بسیاری از محصولات پلی اورتان مانند مواد شیمیایی، فوم پلی یورتان، مواد عایق، پوششهای سطحی، صندلیهای اتومبیل، مبلمان، پوششهای کف، تشک زیر فرش، مواد بسته بندی، کفش، پارچههای چند لایه، لاستیک پلی اورتان و چسبها و …. میباشند.
پلی یورتان ها مهمترین بخش از مصارف ایزوسیانات را تشکیل میدهند و در بسیاری از واکنشهای دیگر نیز شرکت میکنند. در جدول زیر تعدادی از این واکنشها و محصولات حاصله آورده شده است:
اوره (Urea)
یورتان (Urethane)
آمین (Amine)
آلوفانات (Allophanate)
بیورت (Biuret)
آمید (Amide)
1-نایلون (1-Nylon)
کاهش مشکلات لمینت با چسب لمینت هوشمند Namitac
در صنعت چاپ لفاف از حلالهای مختلفی استفاده می گردد که نوع حلالی مصرفی بسته به مرکب اسفاده شده و نیز کارکرد خاص مورد انتظار از حلال می تواند متفاوت باشد.
انواع حلال ها
۱- الکل ها Alcohol:
به طور کلی الکل ها استفاده زیادی در صنعت چاپ دارند.
متیل الکل، تنها الکلی است که با وجود اینکه به عنوان یک حلال عالی شناخته شده است ، اما به علت سمی بودن مورد استفاده قرار نمی گیرد.
اتیل الکل، قدرت حلالیت قابل قبولی دارد و نسبتاً هم غیر سمی است.
ایزوپروپیل الکل یک حلال نیتروسلولزی ضعیف است که به منظور کنترل سرعت خشک شدن در ترکیب با اتیل الکل استفاده می شود.
٢- استرها Ester:
اتیل استات و ایزوپروپیل استات بعلت فراریت بالا برای افزایش سرعت خشک شدن مرکب استفاده می شوند. سرعت تبخیر پروپیل استات تقریباً همانند اتیل الکل می باشد به همین علت آن را با اتیل الکل ترکیب می کنند. استرها جزو حلال های مهم در مرکب های هلیوگراور محسوب می شوند. همچنین برای تنظیم ویسکوزیته چسب حلالی نیز از اتیل استات خالص به عنوان حلال استفاده می شود.
٣- هیدروکربن ها Hydrocarbon:
هیدروکربن ها تنها شامل دو جز هیدروژن و کربن هستند.
دو نوع از مهمترین هیدروکربن ها عبارتند از:
۱-٣ هیدروکربن های آلیفاتیک (چربی دار) Alephatic Hydrocarbon
هیدروکربن های آلیفاتیک، اساساً از نظر تعداد و ساختار اتم های کربن در هر مولکول، متفاوت هستند. این تفاوت ها در سرعت تبخیر و خشک شدن حلال و مرکب موثر است.
هگزان با 6 اتم کربن، سریع ترین میزان تبخیر را در بین سایر هیدروکربن ها داراست.
هپتان شامل 7 اتم کربن، یک حلال بسیار فرار محسوب می شود.
اکتان دارای 8 اتم کربن بوده و میزان فرار بودن آن نسبت به هپتان کمتر است.
حلال های هیدروکربن آلیفاتیک، جزو فرآورده های نفتی هستند بوده و دارای اجزای به شدت فرار و اشتعال پذیرند. این نوع هیدروکربن ها اساساً به عنوان شبه حلال (co-solvent) در مرکب های پلی آمید فلکسو مورد استفاده قرار می گیرند. مرکب های پلی آمید باید به همراه میزان قابل توجهی از حلال های هیدروکربن استفاده شوند.
٢-٣ هیدروکربن های آروماتیک (معطر- غیر نفتی یا آلی) Aromatic Hydrocarbon:
این نوع از هیدروکربن ها عموماً از قدرت حلالیت بالایی برخوردارند. اما استفاده از آن ها به مرکب های هلیوگراور محدود می شود. علت آن هم تأثیری است که روی پلیت ها و نوردهای فلکسو می گذارد و موجب بزرگ شدن و تورم آن ها می شود.
از جمله هیدورکربن های آروماتیک می توان به تولوئن و زایلین اشاره کرد.
٤- اترهای گلیکولی Glycol Ether:
اترهای گلیکولی با نام های تجاری مانند:
- cellosolve نام تجاری union carbide corp
- Dowanol نام تجاری Dow chemical corp
- Oxitol نام تجاری shell chemical cirp
یک خانواده از حلال های دارای قدرت حلالیت عالی، برای نیتروسلولزها و سایر رزین ها محسوب می شوند. این حلال ها به کندی تبخیر شده و برای جلوگیری از بروز مشکلاتی چون blocking ، پشت زنی یا set off ، ایجاد بو و معیوب شدن لمینت ها، باید به درستی و به میزان مناسب مصرف شوند.
٥- گلیکول ها Glycol:
گلیکول ها مانند اتیلن گلیکول و پروپیلن گلیکول، می توانند به عنوان عاملی برای کند شدن سرعت تبخیر که به اصطلاح ریتاردر خوانده می شود، در مرکب ها به کار روند.
6- کتونها:
برخی از ترکیبات کتونی مانن MEK نیز به ندرت در برخی چاپها مانند چاپ روکش PVC و هات استمپ مورد استفاده قرار می گیرد.
7- آب:
آب معمولاً برای رقیق سازی مرکب های پایه آبی به کار می رود.
حذف حلال از چسب های لمینت و کاهش هزینه های تولید و چسب های لمینت عملکرد بالای Namitac
استفاده از حلالهای آماده موجود در بازار در کنار مزایای استفاده دارای معایبی نیز می باشد که به بررسی آنها می پردازیم.
مزایای این حلالها:
- قیمت پایین تر از حلال خالص
- سرعت عمل بالاتر
- کاربرد راحت تر در مناطق گرم بعلت اتانول مخلوط شده با اتیل استات و فراریت کمتر
معایب حلالهای آماده:
- عدم اطمینان از درصد ترکیب و خلوص حلالها
- سرعت تبخیر پایین تر از اتیل استات خالص
- عدم امکان استفاده در چسب لمینه حلالی
نا مناسب برای فصل زمستان و مناطق سردسیر که ذاتا فراریت حلال پایین می باشد
حذف مشکلات ناشی از حلال های مورد استفاده در چسب های لمینت با چسب های لمینت عملکرد بالای Namitac
- بشکه ها حتما در جای مسقف و دور از برف و باران و رطوبت نگهداری گردد.
- بشکه های چسب حتما بدور نور مستقیم آفتاب نگهداری شود.
- دمای مطلوب برای نگهداری چسب مابین 5 و 30 درجه سانتیگراد می باشد.
- حتی الامکان بشکه ها باید روی پالت نگهداری گردد و روی زمین نباشد.
- بشکه ها بعد از باز شدن سریعا مصرف شود و در صورت باقی ماندن حتما درب آن بصورت کامل بسته شود تا از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری گردد.
- در صورت سوراخ شدن یا داشتن نشتی حتما پس از تست کیفی سریعا مصرف شود.
اهمیت تست کنترل کیفیت
مشکلات کیفیت محصول سالانه هزاران دلار درآمد از دست رفته تولیدکنندگان را به همراه دارد. مسائلی مانند حباب در لمینت، چشم ماهی، مه و خرابی چسب اغلب میتوانند با پیروی از روشهای کنترلی ساده، قبل از اینکه مشکلات منجر به ضایعات قابلتوجه و توقف تولید شود، اجتناب گردد یا به سرعت حل شود.
جلوگیری از مشکلات لمینت و پوشش قبل از رخ دادن آنها اغلب با انتخاب صحیح تست های کنترل کیفیت (QC)، کوشا بودن در استفاده از آنها و استفاده از ابزارهای کالیبره شده متناسب است. اجرای مداوم این آزمایشها باعث میشود که یک رویه و اصول محکم و همچنین قابلیت ردیابی در تولید ایجاد شود. استفاده از ابزار دقیق کالیبره شده تضمین می کند که داده های جمع آوری شده معتبر و قابل تکرار هستند. در اینجا ما تست های QC را که در طول فرآیند لمینت حیاتی هستند، بررسی می کنیم
مخلوط کردن و توزین چسب
صرف نظر از اینکه چسب بر پایه حلال، مبتنی بر آب یا بدون حلال باشد، رعایت نسبت اختلاط صحیح چسب برای عملکرد بسیار مهم است. همیشه توصیه های سازنده چسب را برای نسبت مخلوط، مراحل اختلاط و رقیق سازی دنبال کنید. هنگام مخلوط کردن دسته ای، چسب را با استفاده از ترازوهای مناسب وزن کنید. ترازوی کفی معمولاً هنگام وزن کردن مقادیر بزرگتر به اندازه بشکه استفاده می شود. با این حال، برای محصولات با مقادیر کمتر مانند واکنشدهندههای مشترک، یک مقیاس آزمایشگاهی با دقت صدم بهترین است. هنگام اضافه کردن واکنش دهنده، اطمینان حاصل کنید که تمام محتویات ظرف هنگام افزودن خالی می شود زیرا برخی از واکنش دهنده های کمکی با ویسکوزیته بالاتر می توانند به کناره های ظرف بچسبند. هنگامی که از چسب های بدون حلال استفاده می شود، اطمینان حاصل کنید که نسبت اختلاط در پمپهای توزیع با استفاده از ترازوی روی میز با دقت مناسب بررسی شده است. همیشه گزارشی از وزن ها و کدهای تولید را برای هر اجرا نگه دارید.
کاربرد چسب
بسیار مهم است که پارامترهای توسعه ساختار هر روز پایش و نمودار شوند. کشش سطحی فیلم های دریافتی باید با استفاده از ASTM D2578 تست و ثبت شوند. اگر از کرونازنی درون خطی استفاده می شود، پس از عملیات، کرونای فیلم را اندازه گیری کنید. ویسکوزیته چسب مخلوط باید به طور دوره ای با استفاده از کاپ Zahn کالیبره شده پیرو ASTM D4212 یا ویسکوزیته بروکفیلد با استفاده از ASTM D789 بررسی شود. سیلندر گراور باید تمیز نگه داشته شود و به صورت میکروسکوپی بررسی شود یا با استفاده از نوارهای تست حجم مایع یکبار مصرف آزمایش شود. هنگام استفاده از چسبهای بدون حلال، میزان ماندگاری چسب را روی سیلندرها کنترل کنید و در صورت تجاوز از مقدار معین، آن را تعویض کنید. در حالی که پات لایف در چسب های پایه آب و حلال مهم بوده و معمولا حداقل 8 ساعت است. در نهایت، وزن های پوشش اندازه گیری شده را در ابتدا و انتهای هر سفارش با استفاده از ASTM F2217 تأیید و ثبت کنید.
لمینت
چندین بررسی وجود دارد که باید در طول فرآیند لمینت انجام و ثبت شود. همانطور که قبلاً ذکر شد، سطوح کرونای فیلم نیز باید در لایه ثانویه بررسی شود. بررسی و ثبت دمای خشک کردن کوره و پیروی از دستورالعمل های توصیه شده سازنده چسب برای خشک کردن بسیار مهم است. علاوه بر بازرسی بصری و بویایی از فیلم لمینه شده، کروماتوگرافی گازی/هد اسپیس می تواند سطح جوهر و چسب را از لحاظ خشک شدن تایید کند. گزارش این نتایج را نگه دارید. همیشه از دستورالعمل های سازنده برای دمای نیپ پیروی کنید و سختی غلتک نیپ را با استفاده از ASTM D2240 بررسی کنید تا از سختی Shore 85 A بیشتر اطمینان حاصل کنید. دماهای روی رولهای نیپ را میتوان با استفاده از بازخوانی اعداد روی واحدهای گرمایشی کنترل و ترسیم کرد و با یک دماسنج تفنگ حرارتی IR دستهدار تأیید نمود. اینها نیز باید ثبت و نمودار شوند. در نهایت، آزمایش استحکام پیوند باید بر روی ساختار چند لایه با استفاده از ASTM F904 اجرا شود. اغلب پیوندها از طریق پرس و همچنین در تمام مدت پخت چسب چک می شوند. اینها باید ثبت و رسم شوند و برای یک لمینت معین نسبتاً سازگار باشند. همچنین مهم است که به نحوه شکست در لمینت توجه داشته باشید (یعنی شکافتن یا ماندن چسب روی یک یا دیگر بسترها). این مهم است که اگر بعداً مشکلی ایجاد شود که با اتصال معمولی و حالت شکست ناسازگار است، بدانید.
با کوشش در ثبت و نظارت بر تست های فوق برای هر سازه لمینت می توان از بسیاری از مشکلات احتمالی لمینت جلوگیری کرد. تشخیص زودهنگام تغییرات در روند عادی می تواند از بازگردانی بزرگ لمینت در آینده جلوگیری کند. علاوه بر این، با ترسیم نمودار و تجزیه و تحلیل دادهها، میتوان تغییرات طبیعی را در فرآیند مشاهده کرد که همچنان عملکرد گذرای لمینت را به همراه خواهد داشت. سپس می توان محدوده هایی را برای هر یک از داده ها توسعه داد. بسیاری از آزمایشها از نظر تجهیزات مورد نیاز ارزان هستند و به گونهای طراحی شدهاند که به سرعت اجرا شوند و اغلب در کنار فشار قرار میگیرند. یک سرمایه گذاری کوچک در QC می تواند تأثیر عمده ای بر قیمت نهایی داشته باشد.
آزمایشگاه های شرکت تکنام کیهان پلیمر آماده ارائه خدمات به مشتریان محترم است.
آزمایشگاه کنترل کیفیت کارخانه چاپ لفافهای بسته بندی انعطاف پذیر با توجه به اهمیت هر یک از پارامترهای اندازه گیری شده توسط ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی می تواند ابزار زیر را در بر داشته باشد:
- ترازوی دیجیتالی حساس میلی گرمی: برای سنجش گرماژ مزکب و چسب لمینه
- دستگاه دوخت حرارتی : برای تست دوخت پذیری و دمای دوخت فیلمهای خام و نیز تست دوخت لفاف لمینه شده
- آون آزمایشگاهی: برای تست Curing چسب لمینه و نیز برای سنجش درصد جامد مرکب و چسب کلدسیل و چسب حلالی
- اپلیکاتور: برای انواع تست های پوشش مرکب - چاپ پذیری فیلم خام - تست چسب کلدسیل و لمینه - تست لاک و پرایمر و ....
- دستگاه GC : برای سنجش میزان خلوص حلالها - تست میزان حلال باقیمانده در لفاف چاپ شده، لمینه شده یا برش شده ی ارسالی به مشتری – تست میزان حلال مرکب های خالص
- دستگاه تنسایل : برای اندازه گیری ضریب اصطکاک (Cof) فیلمهای خام و چاپ و لمینه شده – برای سنجش Elongation و تنسایل فیلم های خام و لمینه شده – برای تست استحکام چسب لمینه در لفاف لمینه شده – برای تست قدرت دوخت لفافها و ...
- دستگاه اسپکتروفوتومتر: برای تعیین میزان مهاجرت از لفاف
- دستگاه سنجش رنگ (colormeter یا اسپکترو قابل حمل): برای سنجش میزان انحراف رنگ لفاف چاپ شده با نمونه اصلی یا رنگ مرجع
- و ....