چسب لمینیت پلی یورتان
چسب لمینیت پلی یورتان به صورت یک لایه روی انواع بسته بندیها اعم از مقوایی و پلاستیکی قرار میگیرد که باعث افزایش استحکام بسته بندی میشود.چسب های لمینت معمولاً در ساخت بسته بندی های انعطاف پذیر استفاده می شوند. آنها در ایجاد پیوند قوی بین دو سطح موثر هستند. این امر امکان تولید بسته بندی هایی را فراهم می کند که هم انعطاف پذیر و هم مقاوم در برابر سایش و پارگی باشد.
معرفی چسب
چسب چیست؟ چسب ماده ای است که برای نگه داشتن دو سطح در کنار یکدیگر استفاده می شود. چسب مادهای است که با پخش شدن روی سطوح اجسام، آنها را به یکدیگر متصل میکند و درمقابل جدا شدن آنها از یکدیگر مقاومت می نماید، یا به طور کلی ماده خاصی که میان دو جسم همگن و یا نام ناهمگن قرار گرفته و آنها را نگه می دارد،« چسب» نامیده می شود.
مطابق تعریف کمیسیون اروپا«چسب ها مواد غیرفلزی هستند که می توانند مواد را با اتصال سطحی (چسبندگی) به هم وصل کنند، با پیوندی که دارای استحکام داخلی (انسجام) کافی است». چسب عنصر اتصال بین دو قسمت متصل را تشکیل می دهد که بدون آن به هم نمی چسبد.
لمینیت چیست؟
لمینیت فرآیندی از پیوند دو یا چند لایه از مواد به یکدیگر برای ایجاد یک ساختار ترکیبی واحد است.در واقع لمینیت کردن به معنی استفاده از لایه نازکی بر رو یا پشت صفحه چاپی می باشد که آن را در برابر رطوبت و تغییر دما حفظ می کند. لمینیت به طور گسترده ای در کاربردهایی مانند بسته بندی چند لایه (به عنوان مثال، کیسه ها، کیف ها و لفاف ها)، کفپوش های چند لایه، علائم و بنرهای چند لایه، کارت های شناسایی چند لایه، اسناد لمینت، اجزای مبلمان چند لایه و غیره استفاده می شود. عملکرد، محافظت و جذابیت بصری بهتری برای مواد فراهم می کند و آنها را برای کاربردهای مختلف بادوام تر و همه کاره تر می کند.
چسب لمینیت پلی یورتان چیست؟
چسب لمینیت، نوعی چسب است که به طور خاص برای چسباندن و لمینیت لایه ها یا بسترهای مختلف به یکدیگر برای ایجاد ساختار لمینیت منسجم فرموله شده است. این به گونه ای طراحی شده است که یک پیوند قوی و بادوام بین لایه ها ایجاد کند و از یکپارچگی و پایداری لمینیت اطمینان حاصل کند.شامل اعمال یک چسب لمینیت پلی یورتان، معمولاً به شکل یک مایع، بین لایهها و سپس اعمال فشار و/یا حرارت برای ایجاد یک پیوند قوی است.
چسب های لمینت نیز سازگار با محیط زیست هستند زیرا برای فعال کردن آنها نیازی به مواد شیمیایی خشن یا حرارت ندارند. چسب لمینیت در سه نوع چسب لمینیت حلالی، چسب لمینیت غیرحلالی و چسب لمینیت پایه آب در بازار عرضه میشود. چسبهای لمینیت میتوانند جلد محصول را شفاف یا کدر کنند.
اولین و مهمترین معیار انتخاب چسبهای بین لایهای مناسب، ساختار بسته بندی مورد نظر، شامل تعداد و نوع لایه ها و ضخامت هر کدام از آنها است.
چسب لمینیت پلی یورتان
چسب های لمینیت پلی یورتان از پلیمرهای یورتان ساخته می شوند. اورتان از طریق واکنش شیمیایی بین دی ایزوسیانات و پلی ال تولید می شود. چسب های لمینیت پلی یورتان به دلیل چقرمگی بالا، مقاومت در برابر سایش، انعطاف پذیری (به ویژه در دماهای پایین) و چسبندگی به طیف گسترده ای از بسترها در کاربردهای مختلفی استفاده می شوند. آنها دارای خواص مختلفی مانند انعطاف پذیری و استحکام، دمای پخت پایین، مقاومت عالی در دمای پایین و مقاومت محیطی بالا هستند.
پرمصرفترین چسبها در صنعت، پلی یورتانها هستند. آنها سابقه طولانی استفاده، خواص چسبندگی کلی خوب و مشخصات عملکرد گسترده ای دارند. بلوک های ساختمانی اصلی این ها یک ایزوسیانات (اعم از آروماتیک یا آلیفاتیک) و یک پلی ال (پلی استر یا پلی اتر) است. واکنش این دو باعث ایجاد یورتان می شود. ایزوسیانات های آروماتیک که رایج ترین آنها هستند، ترکیبات حلقوی غیراشباع هستند. آنها واکنش پذیری سریع، مقاومت حرارتی و شیمیایی خوب و هزینه کمتری دارند، اما مستعد زرد شدن در نور UV هستند. ایزوسیاناتهای آلیفاتیک که کمتر رایج هستند، قیمت بالاتری دارند، واکنشپذیری کندتری دارند، اما مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش عالی دارند و میتوانند در مقررات بالاتر FDA مانند مقررات retort، استفاده شوند.
”’در ساختار چسب دو نیروی اصلی وجود دارد: پیوستگی و چسبندگی”’
- پیوستگی باعث اتصال و جاذبه های بین مولکولی بین مولکولهای خود چسب می شود.
- چسبندگی باعث اتصال مولکولهای چسب به دیگر سطوحی که قرار است چسبیده شوند می شود.
برای تولید چسبهای پلی یورتان از دی ایزوسیاناتهای آروماتیک یا آلیفاتیک استفاده میشود. چسب لمینیت از دو جز رزین و هاردنر تشکیل می شود. جنس رزین از ایزوسیانات می باشد،جنس هاردنر از پلی ال میباشد، ترکیب این دو ماده که کراس لینک شدن یا تشکیل پیوندهای عرضی نیز می نامند منجر به تولید چسبهای پلی یورتانی میشود. هاردنر چسبناکی مولکول ها را تسریع میبخشد.
”’انواع چسب های لمینیت:”’
- چسب پایه پلی استری
- چسب پایه روغن گیاهی
- چسب غیرحلالی
- چسب مبتنی برحلال (حلالی)
- چسب لمینت گرماذوب یا هات ملت
- چسب کلدسیل
- چسب لمینت پایه آب
مکانیسم چسبندگی چسب های لمینیت
سه عامل تعیین کننده نیروی چسبندگی سطحی:
- پیوند مکانیکی (اثر لنگر)
چسب ها وارد بینظمیها و واکنش اولیه چسب میشوند و به منظور چسبیدن سخت میشوند.
- پیوند فیزیکی (پیوند ثانویه)
مولکولهای چسب و مولکول های چسبنده میتوانند یکدیگر را در یک حالت دوقطبی به اندازه کافی جذب کنند (نیروی بین مولکولی).
- پیوند شیمیایی (پیوند اولیه)
چسبندگی با ایجاد پیوند کووالانسی یا هیدروژنی بین چسب ها و چسبنده به دست میآید.