سلفون یا سلوفان چیست؟
اولین فیلم انعطاف پذیر، سلفون است، سلفون یک ورقه نازک و شفاف است که از سلولز بازسازی شده ساخته شده است. نفوذپذیری کم آن در برابر هوا، روغن ها، گریس ها، باکتری ها و آب مایع باعث می شود برای بسته بندی مواد غذایی مفید باشد. سلفون در برابر بخار آب بسیار نفوذپذیر است، اما ممکن است برای جلوگیری از این امر با لاک نیتروسلولزی پوشانده شود.سلفون بدون روکش مقاوم، شفاف، ضد روغن و رطوبت گیر است.
فرآیند تولید سلفون با “چوب” آغاز می شود. “سلولز” به دست آمده از چوب در نتیجه واکنش با مواد شیمیایی به “هیدرات سلولز” تبدیل می شود و به صورت فیلم فشرده می شود. فیلم در این شرایط به مایعات حساس است. در برابر مایعات و رطوبت با پوشش دادن هر دو سطح با لاک های مختلف (نیتروسلولز یا PVCD) به صورت فیلم برای استفاده در صنعت بسته بندی مقاوم می شود. نفوذپذیری به بخار آب و سایر گازها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
سلفون با یک کوپلیمر کلرید قبل از پلی وینیل به خصوص در کاربردهای پوشش دهی با فیلم های پلاستیکی به دلیل چسبندگی حرارتی ضعیف استفاده می شود. سلفون پوشش داده شده با پلیمر در برابر روغن های معدنی مقاوم است.
سلفون یکی از قدیمی ترین انواع فیلم در سه نوع در بازار موجود است:
الف) سلفون P (بدون لاک)
ب) سلفون MS، DMS (پوشش داده شده با نیتروسلولز، نفوذپذیری بو کم)
ج) سلفون XS (روکش لاک PVDC، نفوذپذیری کم روغن و آب)
سلوفان، اولین ماده ی انعطاف پذیر شفاف بود که در بسته بندی کالا استفاده گردید. در بسته بندی بسیاری از محصولات و بسته بندی های کوچک و بزرگ، یک لایه سلوفان کافی نیست؛ بنابراین از دو لایه سلوفان استفاده می شود که به صورت دو لایه ی جداگانه روی ماشین بسته بندی قرار می گیرند. دو لایه سلوفان با پوشش سیل حرارتی در محلهایی که باید سیل شوند به یکدیگر متصل می شوند و یک بسته بندی کامل را به وجود می آورند.
سلوفان پوشش نیافته، نسبت به رطوبت بسیار حساس است؛ یعنی رطوبت آن با رطوبت جو یکسان شده و به حالت تعادل می رسد. اگر رطوبت جذب کند، نرم می شود و اگر رطوبت از دست بدهد، ترد و شکننده می شود. فیلم پوشش نیافته، خصوصیات نفوذناپذیری ثابتی نداشته و قابلیت سیل حرارتی نیز ندارد. معمولاً یک یا دو طرف سلوفان مورد استفاده در بسته بندی های قابل انعطاف لمینت را برای حفظ یک سری از ترکیبات و خصوصیات ثابت، با پلی وینیلیدن کلراید پوشش می دهند. لایه نیترو سلولز نیز به ندرت به عنوان پوشش به کار می رود.
ضخامت سلوفان با توجه به نوع محصول و نیاز تعیین می شود. نازکترین ضخامتی که معمولاً برای لمینیت کردن مورد استفاده قرار می گیرد که حدود ۲۰ میکرون ضخامت دارد یک لمینت دو لایه با چسب به صورت PVDC-CELLO-PVDC دوام بیشتری نسبت به یک لایه با همان ضخامت دارد. لمینیت دو لایه امکان چاپ بین لایه ها که منجر به درخشش بیشتر و حفاظت در برابر عبور مرکب می شود را فراهم می آورد. لمینت کردن سلوفان با فیلم های مختلف BOPP سبب می شود که خصوصیات نفوذناپذیری و چقرمگی افزایش یابد؛ همچنین پایداری و دوام آن بیشتر می گردد.
در مورد لمینت اکستروژن و لمینت کواکستروژن بخوانید.
مهم ترین موضوعی که در چاپ فیلم سلفون باید به آن توجه کرد این است که دمای فیلم در زمان چاپ 80-90 درجه سانتی گراد باشد. زیرا مرکب فقط در این دماها چسبندگی خوبی روی سطح فیلم ایجاد می کند. فیلم سلفون که بیشتر به عنوان بسته بندی دو سرپیچ استفاده می شود، پس از چاپ در لمینت نیز استفاده می شود. بیشترین ترجیح برای لمینت با پلی اتیلن می باشد.